КОЛУМНЕ СВЕТЛА

ИНКВИЗИЦИЈА
Зашто су инквизитори избрисали ТВ Светло?

Имали смо две забране због прилога који су везани за вакцинацију.
Само два прилога.
Али, видим, да постоје канали који много више о томе говоре.
Неки су потпуно посвећени тој теми.
Нису их избрисали.
Значи, није због прилога о вакцинацији.
Шта је онда био разлог?


БРАНКО ДРАГАШ

Објавио сам књигу ЗАШТО МРЗЕ СРБЕ.
И почео да је промовишем у јавности.
Пре неколико дана, један власник канала, на коме сам гостовао и говорио о књизи, признао ми је да је чекао преко три сата да му ЈУТЈУБ одобри емисију.
То ми је било сумњиво.
Шта има спорно у мојој књизи?
Све је базирано на историјским документима.
Данас је уследило брисање нашег канала ТВ СВЕТЛО.
На коме су биле, последњих неколико дана, моје емисије о књизи.
Закључујем да је то главни разлог.
Коме смета књига ЗАШТО МРЗЕ СРБЕ?
Подсећам вас, да сам прошле године доспео на насловну страницу режимске ПОЛИТИКЕ.
Разлог?
Комисија ЕУ је мене оптужила да сам главни кривац за негативну слику ЕУ у Србији и да имам велики утицај на јавно мњење за стварање те негативне слике.
Зашто су мене напали?
Напали су ме јер користим званичне податке из ЕУ, Евростата и многих других националних статистичких завода, укрштам те податке деценијама са реалним кретањима на тржишту, са мојим практичним познавањем тржишта и онда износим моје стручне закључке.
Који су се показали потпуно тачним.
Користим, дакле, њихове званичне податке и доказујем да је ЕУ банкротирала.
Само то нико не сме да им саопштим.
О банкроту Дојче банке сам први писао у Европи.
Нико пре мојих текстова није смео о томе да пише.
Дојче банка је била забрањена тема.
Све док нису, после три године, упали агенти FBI и открили праву истину.
Која се подударила са мојим прогнозама.
Великом Инквизитору не сметају блебетала који баљезгају глупости.
Пустиће шале, вицеве и скечеве о краху неолибералног капитализма.
Њима сметају стручни људи, који износе радикалну, темељну и документовану анализу њихове пропасти.
Сметају им људи који раскринкавају зло корпоративног фашизма.
То не могу да поднесу.
Објављене цифре, математика, подаци и прогнозе убијају све њихове лажи.
Плаше се истине о њима.
Плаше се да та истина не доспе до народа.
Плаше се буђења народа.
Зато су одлучили да избришу ТВ СВЕТЛО.
Не могу да поднесу разорну критику.
И решења која нудимо.
Значи, да радимо праву ствар.
Упркос свим тортурама и насиљу, настављам да ширим истину.
Мислим да је све већи број људи који разумеју идеје које предлажем.
То нису моје идеје.
То су идеје духа времена.
Важно је да наставимо даље.
Слобода се осваја.
Нема предаје.
Смисао живота је у борби за слободу поробљеног народа.
ИДЕМО ДАЉЕ!
Београд, 7530.године, шумопад, дан седми

ВУЧИЋ ЋЕ НАС СВЕ ОТЕРАТИ У ГРОБ

Стручњаци Обавештајне заједнице САД-а правећи пресек психофизичких својстава српског тиранина закључили су да он себе сматра да је Бог Сунца!

Јапанци сматрају свог Цара Божанством, коме се не гледа у лице и чија реч се слуша као Божја заповест.

Јапански цар не лаже. Он заслужује пуно поштовање својих поданика.

Српски диктатор, који је пре више од девет година наметнут грађанима Србије, од стране америчких центара моћи, са задатком да сатре Србију, уместо њихових бомби, уништава нас тако систематски да многи аналитичари чврсто верују да ће Србија, врло брзо, нестати са земљописне карте

МИЛОВАН БРКИЋ

Такав злочин могу да смисле само злочинци већи од Вучића.

Амерички председник је, очигледно под притиском Обавештајне заједнице, потписао 8. јуна Извршну Уредбу којом се балканским диктаторима, лоповима свих боја, припадницима нарко картела, трговцима оружјем, људи, перачима прљавог новца, уводе санкције, које је председник прописао, а које се још не примењују.Сваког дана српски тиранин и његове колеге са Балкана, своје државе и грађане приближавају паклу.

Свакога дана Александар Вучић сатима лаже грађане и прети им преко своје Велике пропаганде лажи, свих телевизија, радија, преко листова.Толику количину лажи не изговори нико на свету.

Изван верзије РТС-а, ПИНК-а, Хаппy телевизије…. живот у Србији је паклен. Око 90 одсто грађана у Србији је гладно, или има приходе за набавку хране. И за ништа друго. А половина грађана нема ни за преживљавање. Две трећине пензионера под запленом су пензија од стране приватних извршитеља, који сурово пљачкају грађане, да би натрпали у џепове браће Вучић, СНС-а и себи.

Јавна и комунална предузећа шаљу предлог за извршење сваког другог месеца. На рачун, који саставе службеници предузећа стављају печат адвоката, који те папире и не види. Одмах му са рачуна своје компаније плаћају око 3.500 днара, за сваку тужбу коју шаљу извршитељу. Таквих тужби сваког месеца, само у Београду, има више од 100 хиљада. Адвокат заради сваког другог месеца по три милиона евра, а да нема никакав посао. Од тих пара адвокат трећину плаћа картелу Вучића, добар део директору предузећа, а остали део новца пребацује на своје рачуне у иностранству. Онда се одмах подмирује јавни извршитељ. За сваки поднети предлог о извршењу, који он оверава својим печатом, плаћа му се одмах по поднетом предлогу 7.500 динара. Колико јавни извршитељи зараде само месечно, од комуналних предузећа.

Пензионери који примају, просечно, по 20 хиљада динара, падају тако у дужничко ропство, јер само за адвокате и извршитеља морају да одвоје половину пензије. Главни дуг се гомила. Дакле, на губитку су јавна комунална предузећа, буџети општина, градова, а сав приход иде у џепове извршитеља и адвоката. Овакву пљачку својих грађана није смислио ниједан диктатор на свету. Од најсиромашнијег европског народа и државе, Вучићев картел празни буџет, немилице. Купују се виле, авиони, путује се по белом свету. Гувернерка купује златне полуге, да тиранин може са златним резервама побегне у неку земљу, у којој владају њему слични.

Нико се не супротставља човеку који по цео дан лаже, обећава, прети. Човек који носи пелене, јер је тешко болестан, прима европске лидере. Плаћа их и левом и десном руком. Не ружи он само грађане. Чине то и његови сеизи, његови јуришници са лажним дипломама.

Поднео сам тужбу против Александра Вучића, због свакодневних оптужби да сам криминалац, да га свакодневно рекетирам, да њему и његовој породици претим убиством. Трећи основни суд у Београду заказао је суђење по тужби, којом сам за најтеже клевете од суда тражио да Вучића обавеже да ми плати 1.000 динара. Можда делује смешно, али то је за њега велика пара. Он, који има 25 милијарди евра, долара, од када је на власти није, из свог џепа, дао ни пребијену пару. Он не враћа своје дугове пријатељима, а ни државне дугове. Када они стигну на наплату, њега више неће бити!

Време је да се дигнемо, да се усправимо, да почнемо да личимо на људска бића. И да се ослободимо власти једног шизофреног и упишаног човека.

 


БДП 2020

Видим да се многима свидела колумна у прошлом броју, која је обрађивала дешавање у ПИО фонду, економска анализа коју је урадио Драган Радовић и коју сам допунио како би јавност разумела у каквој невољи се налазимо.

Језик бројки говори више него бесмислена блебетања политичког олоша. Професор Слободан Комазец, Драган Радовић, др Предраг Митровић и моја маленкост смо јединствен стручан тим који има решења за излазак из ове тешке и дубоке економске кризе у коју је Србија упала, због примене погрешног неолибералног концепта.

 


БРАНКО ДРАГАШ

Концепта који нам је донео светску економску кризу и кризу дугова. Наш економски програм изласка из кризе смо спремни да понудимо Влади националног спаса. Такве програме треба да ураде стручњаци из свих осталих области. То је наш родољубиви допринос спасу Србије. Ако, наравно, волимо Србију и ако желимо да наши потомци живе у сувереној држави. Зато је важно да разбијемо све пропагандне лажи велеиздајничког режима о њиховим незабележеним, светским и свемирским успесима. Заједно са Драганом Радовићем разбијам лажи о БДП или Бруто домаћем производу.Писаћу што једноставније да сви, који немају нека економска знања, могу да разумеју. Две деценије пишем да се лажно приказује БДП и да није усаглашен са реалним економским параметрима.

Последњи пут сам писао о томе 2017. године, где сам доказао, према званичним подацима Републичког Завода за Статистику, да је кумулирана стопа привредног раста у периоду 2001-2012 била -39,5% и да је званична инфлација у том периоду била -157%.

То значи, да је просечан годишњи раст био 3,29% и годишња просечна инфлације -13,08%. У периоду 2012-2016, имала је кумулирану стопу раста од – 3,1% и инфлацију од -19,2%, што значи да је годишњи историјски раст био никаквих – 0,62%. У читавом посматраном периоду 2001-2016, кумулирани привредни раст је био свега -43,6% или годишње само -2,72%, док је инфлација званична била 164% или годишње -10,25%. Инфлација је била четри пута већа од стопе привредног раста и то ће се исказати на нереалном приказивању БДП-а.

Године 2000., када су петооктобарском контрареволуцијом преузели неолиберални досманлијски комесари власт, БДП је био -13,93 милијарде евра, али је 2016. БДП приказан на – 34,11 милијарди евра. Раст БДП-а у периоду од 2000-2016. званично је износио невероватних 144,88%.Како је могуће да је БДП растао 144,88%, када је, видели смо по подацима, кумулирана стопа привредног раста била само 43,6%? Исти податак за БДП се разликује за -232,29%? Званична инфлација, као што сам написао, износила је за 2001-2017 – 164%, али по неким кључним робама она износи : Инфостан-2199,62%, струја- 498,57%, порез на имовину -672,9%, бели хлеб -460%, јабуке-473,68%, месо-471,25%, јаја-428,57%,млеко -1397,2% и уље -1089,2%.

За период 2012-2017, суманути премијер је званично смањио инфлацију, држао је под контролом цена, на – 3,84%, али по истим наведеним робама реална инфлација је износила: Инфостан-21,13%, струја-93,88 %, порез на имовину -44,33%, бели хлеб -31,43%, јабуке-7,41%, месо-15,91%, јаја-25,0%,млеко -58,82% и уље -2,1%. Јасно се види да је реална инфлација у периоду 2001-2012 најмање три пута била већа од званичне инфлације и да је такво повећавање цена довело до надувавања фиктивног БДП-а, док је у периоду 2012-2017 реална инфлација била већа и до 20 пута од званичне, контролисане инфлације.

Плате су порасле са 7.435 динара 2001., на 47.814 динара у 2016. години или 640,39%, али је продуктивност од 2001-2016. порасла свега годишње у индустрији 2,1%, а у прерађивачком сектору 6,1% годишње, што је , просечно гледано, на кумулативном износу посматраног периода око 64% или десет пута мање него што су порасле просечне плата.

Продуктивност није довела до раста зараде, нити је довела до привредног раста, свега 3,1% годишње, који није могао ни да увећа БДП за 144,88%, док су плате расле годишње 40,02%.На основу чега су расле плате? Одговор је само један – на основу задуживања, које не престаје и које се све више увећава.Када говоримо о девизном курсу, онда је лако израчунати да је девизни курс у периоду 2001-2017. порастао само -100,58%,док су званична инфлација и реална инфлација далеко већи били.

Девизни курс у односу према званичној инфлацији морао би да буде -158,4 динара за један евро, што би било, такође, нереалано, потцењени износ курса,али у односу на најнижу реалну инфлацију од -428%, треба да буде -256,8 динара. Уколико би узели реалну вредност инфлације за период 2001-2017 од 650%, онда би девизни курс био -390 динара.

Зашто се девизни курс држи намерно потцењен? Коме такав нереалан курс одговара? Увозницима. Ко су увозници? Тајкуни. Који финансирају политичаре на власти и који учествују у пљачкању државе. У периоду 2001-2016 на име спољно-трговинског дефицита, већи увоз од извоза наше привреде, из Србије је отишло 83,3 милијарде евра.Ако је 2000., БДП износио 13,93 милијарди евра и ако је реалан кумулитиван раст до 2016 износио 43,6%, то значи да је реалан БДП – 20,42 милијарди евра.

Није тачан податак да је БДП 34,11 милијарди евра, јер је тај износ настао због надуваних текућих цена и потцењености вредности евра. Ако би евро реално био 390 динара, то би значило да је реалан БДП једва 11 милијарди евра.Према мом мишљењу, то је најприближнији износ стварног БДП. Све остало је фалсификовање статистичких података.Ево једног примера за разумевање ове статистичке преваре.

Замислимо да Пера дугује Мики 100 евра, Мика дугује 100 евра Јоци, а Јоца неком Аци, и све тако до Васе, који је десети и који дугује Пери 100 евра. Ако Пера врати 100 евра Мики и Мика врати Јоци, онда се покреће читав циклус враћања и, на крају, Васа врати Пери оних 100 евра који му дугују, сви су затворили међусобне обавезе, мултикомпензација је направљена са новчаницом од 100 евра.Шта каже статистика, наша дика? Колики је укупан промет?

Статистика каже 1.000 евра и тако нараста БДП десет пута више него што је то реално стање у пракси. Поновио сам све ове податке до 2017.године само да се подсетимо шта се заиста реално дешавало. Погледајмо сада у целости табеле које је, за ову анализу, урадио Драган Радовић за читав период владавине Узурпатора. Базну годину смо узели 2011, јер је Узурпатор у јулу 2012. године био на власти и утицао је на економску политику државе.

Погледајмо како се БДП кретао у динарима у односу на званичну стопу привредног раста. Базне године 2011 БДП је у динарима износио 3.612 милиона, у 2012 дошло је до пада -0,7%, па је БДП износио 3.587 милиона, 2013 раст +2,9% – БДП – 3.691 мил, 2014 – раст +1,6%- БДП – 3.750 мил, 2015 – раст +1,8% – БДП -3.818 мил, 2016 – раст +3,3% – БДП-3.944 мил, 2017 – раст +3,3% -БДП- 4.026 мил, 2018 – раст+4,5% – БДП – 4.208 мил, 2019 – раст +4,2% – БДП – 4.384 мил и 2020 – пад -1,0% / ово је лажан податак, пад је сигурно -10%/ – БДП – 4.340 милиона динара.

Када овај реални износ у динарима поделимо са званичним курсом 31.12.2020. године – 117,5802, добијамо БДП – 36,9 милијарди евра. Званични БДП 2020. године је објављен – 46, 467 милијарди евра. Како је то могуће? Увећан је БДП за – 9, 567 милијарди евра или 27,333%. Понавља се исти математички проблем као са израчунавањем прилива средстава у ПИО фонд. Да ли режим Узурпатора зна математику или бестидно фалсификују податке? Али, то није реалан БДП. Потребно је да одузмемо инфлацију од номиналног БДП-а. И ту сада имамо нови проблем.

Коју инфлацију да узмемо: званично објављену или реалну? Узмимо, прво, како бисмо поредили званичну инфлацију по годинама. Званичне стопе инфлације су износиле : 2012 – 12,2%, 2013 – 2,2%, 2014 – 1,7%, 2015 – 1,5%, 2016 -1,6%, 2017 – 3,0%, 2018 – 2,0%, 2019 -1,9% и 2020 – 1,3%. Кумулирана инфлација је износила 27,4%. Инфлација умањује реалну вредност БДП, јер цене надувавају објављен БДП, па тако, када одбијемо кумулирани износ званичне инфлације, добијамо БДП – 3.151 милиона динара.

Када овај износ поделимо са курсом -117,5802 динара, добијамо да је БДП био на крају 2020 године – 26,798 милијарди евра. Разлика од званичног БДП износи – 19,669 милијарди евра или увећан је БДП за 73,39%. Колико је износио БДП када применимо, уместо званичне инфлације, најнижи износ реалне инфлације? Према мојим подацима реална доња инфлација, узимамо конзервативан модел рачунице, износи по годинама: 2012 -15%, 2013 – 10%, 2014 -8%, 2015 -95, 2016 – 15%, 2017 – 12%, 2018 – 12%, 2019 -10% и 2020 -10%.

Када на последњу годину 2020 и БДП -4.340 милиона динара применимо ове реалне стопе инфлације, кумулиране за ових девет година, на – 101%, добијамо реалан БДП – 2.170 милиона динара или – 18, 455 милијарди евра. Разлика од званичног БДП-а износи – 28,12 милијарди евра или увећан је БДП за -251,8%. Зашто велеиздајнички режим ово ради? Зашто напумпавају и надувавају БДП? Разлог је врло једноставан -да би могли да се даље задужују.

Номинална вредност БДП-а расте услед велике инфлације, курс је нереалан и прецењен, стопе развоја су мале, за девет година годишњи просек је свега 2,08%, што доводи до тога да БДП буде висок -46,467 милијарди евра. Када такав БДП естрадни режимски економисти ставе са званичним објављеним спољним дугом 31.12.2020. године – 30,813 милијарди евра, онда добијамо да није велика задуженост и да износи подношљивих -66,31%. Режим се хвали да има простора за нова задуживања. Весело, весело! Најбољи смо на свету и свемиру!

Месија је остварио свој хулигански сан навијача да буде светски шампион. Проблем настаје када тај износ спољног дуга упоредимо са реалним БДП од 18,455 милијарди евра. Тада добијамо да смо презадужени – 166,9% БДП. Толика и виша је задуженост и банкротираних земаља ЕУ и САД. Уклапамо се у слику банкротираних држава, јер смо применили погрешан неолиберални концепт. Наравно, велики проблем је износ спољног дуга, који се лажно приказује.

Спољни дуг је много већи. То значи да су сви показатељи још гори, него што смо их овде приказали.

Зашто ништа о овоме не говори Економски факултет? Зашто ћуте? Шта студенти уче на таквом факултету? Србија ће се сломити под теретом дугова и лажи.

Ако не срушимо тоталитарни политички и економски режим, ако не поставимо стручну и поштену Владу народног спаса, следи потпуни финансијски слом Србије. Припремите се за сиромаштво. Нисмо, нажалост, додирнули дно. Велика невоља тек стиже.

Close Menu