Бранко Драгаш

          Чувени српски економиста и банкар

             један од оснивача Покрета Светло

Рођен 15.12.1959. године у Земуну.

Економски факултет смер „Економска теорија“ завршио 1982. године у Београду.

Седмоструки ударник на радним акцијама и носилац значке Примеран војник у ЈНА и значке најбољи војник студент.

Банкар од 1984. године. Радио у државној банци ЈУГОБАНКА ОСНОВНА БАНКА БЕОГРАД на тржишту новца и хартија од вредности. Развио посао до 100 милиона ДЕМ месечног обрта капитала.

Године 1987. указује на погрешну политику режима и јавно наступа против њега и износи свој политички и економски програм за реформисање југословенског друштва.

Године 1989. принуђен је да напусти државну банку због политичких притисака.

Године 1989. учествује у формирању и финансирању демократске опозиције у Србији, али није био члан ниједне политичке партије.

Године 1990. постаје председник прве приватне банке и најмлађи председник банке у Источној Европи – КАРИЋ БАНКЕ и за две године ствара профитабилну и модерну банку која успешно послује на југословенском тржишту.

Пише и наступа у југословенској јавности залажући се за увођење народног капитализма, берзе и тржишне привреде.

1990. Учествује у формирању Београдске берзе и постаје њен први оснивач.

Саветује владу Анте Марковића око реформе привреде, развоја финансијских тржишта и успостављање модерног банкарског система.

Основао АКА банку Москва.

Године 1992. напушта КАРИЋ БАНКУ због неслагања са власницима банке.

Године 1992.године, уз помоћ приватних предузетника, са групом сарадника оснива ЦРЕДИБЕЛ БАНКУ. Захваљујући доброј постављеној стратегији и професионалном наступу Цредибел банка стиче велику популарност.

Од 1992. године оснива фирме у свим источноевропским земљама и посредује у пласману капитала са развијених западних тржишта на тржишта земаља у транзицији. Био је консултант у многим источноевропским компанијама и владама у процесу транзиције.

1992. На позив председника државе Добрице Ћосића написао економски програм за експозе премијера Милана Панића. Учествовао у финансирању кампање Милана Панића.

Организовао у Београду часопис ИТАКА која је обележила сто година рођења књижевника Мирослава Крлеже,

Основао и финансирао алтернативну школу „Цредибел школа“ , која је касније постала БОШ Београд.

Оснивач и финансијер гинеколошке клинике “Девана”.

Оснивач издавачке куће ТЕРСИТ, која је издала неколико стотина наслова.

1992/1993. Донатор је и оснивач многих пројеката из српске културе као што је фонд „Борислав Пекић“, фонд “Радована Самарџића” и “Станислава Винарева” и учествовао у финансирању многих националних пројеката из области науке и културе.

1992-1995. Власник више од 20 предузећа из различитих области у Србији и исто толико у земљама ЕУ, САД, Канади, Кини, Хонконгу, Кипру и свим земљама у Источној Европи.

1995. Покушао да оснује за прогнане из Хрватске фарму-кибуц у селу Сараново крај Тополе – пројекат прекинут насилно у изградњи.

1990-1996. Финансирао обнову многих манастира и цркава по Србији.

1990-1996. Финансирао многе опозиционе медије у Србији или директно учествовао у њиховом покретању.

1990 – 05.10.2000. Забрањиван од стране режима као идеолог капитализма, па је одржао безброј предавања и наступа на трибинама и локалним медијима. Одбија понуде режима да се укључи у политику и одбија све понужене државне функције.

Почетком 1996. године, због опозиционог деловања, после великих притисака, режим уништава Цредибел банку.

Априла 1996. године основао портфолио-менаџерску фирму КОНДЕЛ.

У периоду од 1997. – 2018. године објављује есеје „ Време стварања, време разарања“ „ Трн“, „ Неолиберализам“и „ Србија данас“ , романе „ Вертикала“, „Каин“,“ Хермелин је знао“, драме „ Титаник“ „ Свети“, „ Отац нације“, „Бизмисмен“, „ Тајкун“.

Бави се публицистичким радом, написао је и објавио на хиљаде тесктова из економије, философије, социологије, историје,књижевности и филмске критике.

У НАТО интервенцији 1999. године три месеца провео на топовима ПВО.

Повратком са ратишта, јула 1999. године са групом својих пријатеља, стручњака из различитих области, сачинио Програм за спас Србије. То је свеобухватни предлог политичких и економских промена које треба извршити у држави и конкретни предлози како треба да се  реформише друштво.

После демократских промена, октобра 2000. године, на позив премијера Србије, обишао у сто дана привреду Србије и предложио начин решавања нагомиланих проблема, преложио покретње домаће производње и изнео пројекте за инвестирање у укупном износу од 4,5 милијарди долара.

2001. У фебруару месецу разишао се са премијером Зораном Ðинђићем због различитог виђења концепта реформи у Србији.

Први отпочео критику наметнутог неолибералног концепта и устао против спровођења шок-терапије, тврдећи да ће тај концепт уништити српску привреду.

Предложио одржавање Округлог стола о правцима развоја друштва на коме би се сучелиле различите концепције у јавној расправи пред грађанима Србије.

Нови режим забрањује све његове наступе у државним медијима.

Објављује 05.10. са групом аутора критику неолиберализма у Србији у књизи „КУДА ИДЕ СРБИЈА?“.

Године 2003.г. основао удружење привредника Привредна снага Србије – ПСС.

Децембра 2003.г. био је носилац листе на парламентарним изборима Привредна снага Србије (ПСС) и дијаспора – као група грађана освојили – 14.113 гласова. Понудио грађанима Србије Нови економски програм и Владу националног спаса за покретање привреде.

Јуна месеца 2004.г. основао УМА – Удружење малих акционара Србије. УМА Србије је од јуна 2004 – децембра 2009. удружила 200.000 акционара у преко 1.200 предузећа,направила финансијске анализе пословања и процене капитала, раскинула уговоре у више од 350 предузећа, подигла цене акција на берзи у више од 530 предузећа и одржала више од 3000 предавања широм Србије, образујући мањинске акционаре о њиховим власничким правима.   2001-2018 – стручњак за финансијске анализе компанија и процене вредности компанија, кризни менаџмент, инвестиционе пројекете , ПР и маркетинг компанија и едукације менаџера компанија

Новембра 2004. године постао спољни савеник- менаџер Општине Трстеник.

2005. У јулу месецу основао ЕКОНОМСКИ ПОКРЕТ – удружење грађана које има урађен конкретан и оперативан политички и економски Програм за спас Србије,

Септембар 2007 – консултант УДАУ БиХ

2009 – 2018 председник БАЛКАН БИЗНИС ЦЕНТАР, асоцијације 6.000 компанија у 228 канцеларија по свету, која ради у 32 привредне гране са 3.000 експерата и која је усмерена на пласман капитала у реалну економију и повезивање компанија за наступе не новим тржиштима.

2010-2016 директор највеће аустријске едукативне куће ЊИФИ СРБИЈА, која је специјализована за увођење нових пословних вештина у едукацији одраслих,

2001 – 2018  консултант разних синдиката радника.

1990 – 2018 – континуирано забрањиван од свих политичких режима.

Колумниста  јединог слободног и опозиционог листа ТАБЛОИД.

Није члан ниједне странке.

Све његове јавне радове могу да се прате на сајту : www.dragas.biz

Живи и ради у Београду.

Close Menu