ДАНКО Р. ВАСОВИЋ

Легендарни и најзабрањенији српски новинар који је открио највећу аферу двадесетог века “Курт Валдхајм”

ДАНКО ВАСОВИЋ је рођен 29. децембра 1952. године у Београду, у чувеној новинарској породици. Отац Радуле и мајка Ксенија су били једни од најпознатијих и најугледнијих навинара старе Југославије.

Завршио је ХIII београдску гимназију на Бановом брду (1972. године) и студирао Правни факултет.

Војску је служио у падобранским јединицама, у чувеној 63. падобранској бригади у Нишу, где је за време војној рока извео 22 падобранска скока (1974 – 1975).

По завршетку војног рока почео је да се бави новинарством, најпре у новинама „Младост“ и „Спорт“, а 1977. године прелази у „Вечерње новости“, где је радио као репортер до марта 1992. године када је избачен са посла.

Данко Васовић је марта 1986. године у Вечерњим новостима открио, по Википедији, највећу аферу двадесетог века, да је некадашњи председник Аустрије и генерални секретар Уједињених нација Курт Валдхајм био ратни злочинац, проглашен одлуком Државне комисије ФНРЈ 1947. године у досијеу Ф – 25572.

Био је најпродорнији новинар свога времена, остварујући успешну сарадњу са навећим тадашњим часописима – америчким ТIME и NEWSWEEK, западнонемачким DER SPIEGEL, STERN и FOCUS,  енглеским GUARDIAN и француским L’EVENBMENT D’JEUDI и PARIS MATCH, италијанским CORRIERE DELLA SERA и IL GIORNALE, аустријском FORUM и PROFIL, норвешким AFTENPOSTEN и јапанском новинском агенцијом JIJI PRESS.

Прву књигу ВЕЛИКИ ПРИНЦ је објавио за загребачки „Спектар“ (1982) и “Стубови културе” (1997. године).

Друга књига WALDHEIM SAKEN је потресла свет и објављена је у Ослу 1987. и у Београду ВАЛДХАЈМ – ЈЕДНА КАРИЈЕРА 1988. године.

Паралелно је писао и поезију, а збирку ПОБЕГЛА КИША од 888 песама објавио је новосадски „Прометеј“ 2002. године. Са песмама писаним на италијанском језику налази се у две италијанске антологије ANGELA STARACE и CITTA DI MONZA (2000. godine).

Као издавач је објавио тзв. црну књигу ЗЛОЧИНИ ОКУПАТОРА И ЊЕГОВИХ САВЕЗНИКА ПРОТИВ ЈЕВРЕЈА У ЈУГОСЛАВИЈИ (2002. године) и књигу о Фрањи Михалићу ТРЧАЊЕ ЈЕ МОЈ ЖИВОТ (2004. године).

Аутор је ТВ серијала од 12 епизода ВАЛДХАЈМ, ПАВЕЛИЋ, СТЕПИНАЦ – ЈАСЕНОВАЦ   који, иако је потписан уговор, никада није био приказан на РТС-у (2010 године).  

Као режисер и продуцент аутор је шпијунског обавештајног трилера  WALDHEIM KGB AGENT KURT о скривеном рату ЦИА-е и КГБ-а (IMDB 2016. године).  

Аутор је филма HIDDEN EVIL, који је био у званичној конкуренцији на првом њујоршком филмском фестивалу  и приказан је 2011. године у Abington Theatre. Овај филм је доживео посебну почаст, тако што је приказан на Тime Square, срцу и центру Њујорка.

Од 1986. до 1990. године био је саветник Владимира Дедијера, председника Комисије за геноцид САНУ и председника Раселовог суда.

Као спортски новинар, радио је као коментатор тениса, пратећи светску сцену од 1976. године до данас, извештавајући више од 40 година са највећих светских Гренд слемова. Преко двадесет година је изваштавао са најбољим америчким спортским репортером CARL GRAND за његов спортски канал TNT и преносио највеће светске турнире.

На препоруку Николе Пилића, познатог светског тенис стрчњака, радио је и као тениски тренер у Италији, Француској и Немачкој.

Паралелно са професионалном новинарском каријером бави се и спортом и 1973. године, као старији јуниор до 21. године и као такмичар АК Партизан, био је првак Србије у скоку у вис. 

Године 1995. био је првак СР Југославије у тенису у категорији 35+ година, иако је тада имао 45 година. Интензивно је тренирао кошарку и бокс и у 22 бокс меча, наступајући за БК „Чукарички“, био је непоражен.  

Савршено говори и симултано преводи на енглеском, француском и италијанском и служи се руским, немачким и латинским језиком.

На основу доступних и строго-поверљивих докумената некадашње СФРЈ, у пролеће 1986. године проглашен је државним непријатељем, због чега је доживо невиђен људски и професионални прогон који траје до данас.   

На Данка Васовића је извшен атентат 5. децембра 1991. године у Београду, који до данас није решен, иако је полицајац који је оперативно решио овај случај, после тога био ликвидиран.  После атентата, у марту 1992. Данко Васовић је избачен из „Вечерњих новости“ и из јавног и сваког другог живота у Србији и родном Београду и до данас није нигде могао да ради и да се бави својим послом.

Данас живи и ради у Београду и остао је у професији бавећи се новинарством као слободни и независни аутор.

 

Close Menu